Informatie over Permanente Make-Up  (PMU)

 

Permanente make up is het inbrengen van pigmenten met behulp van kleine naaldjes vlak onder het huidoppervlak, in de lederhuid om precies te zijn. Voorbeelden van toepassing van PMU: wenkbrauwen, eyeliners, lippen/lipcontouren. Het pigment is de kleurstof. Het verschil met een tatoeage is dat deze in onderhuids bindweefsel wordt aangebracht. PMU is er zowel mannen als vrouwen. Onder de 16 jaar wordt PMU sterk afgeraden. Wil men toch PMU, dan is toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger een vereiste.

 

 

De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Deze stoffen worden gecontroleerd door de Voedsel- en Warenautoriteit.

 

Zowel de behandelruimte als de wijze van werken dienen aan de Nederlandse wettelijke eisen van veiligheid en hygiëne te voldoen. In de behandelruimte dient een certificaat te hangen dat bewijst dat voldaan wordt aan de gestelde eisen. Het certificaat dient elke 2 jaar te worden vernieuwd. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) en de Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) houden controle op het veilig aanbrengen van permanente make-up.

 

La Signature werkt uitsluitend met goedgekeurde apparatuur en pigmenten en is in het bezit van het voornoemd certificaat (vergunning volgens de LCHV code).

 

Risico’s verbonden aan PMU en werkwijze La Signature

Het aanbrengen van PMU is een huid doorborende handeling en moet dan ook zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Door een juiste werkwijze en juist gebruik van de apparatuur moet besmetting met overdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C worden voorkomen. Daarnaast kunnen wondinfecties ontstaan die het gevolg kunnen zijn van een slechte verzorging en onhygiënische behandeling. La Signature werkt met voor elke klant nieuwe naalden die steriel uit de verpakking komen, de inkt die gebruikt wordt, is eveneens steriel en wordt alleen voor de betreffende klant gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. De behandelaar werkt altijd met (wegwerp)handschoenen. Tijdens het proces en na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd met schone tissues en wattenschijfjes.

 

Wanneer u voor een PMU in de salon komt, dan wordt allereerst een vragenlijst doorgenomen met eventuele ziekte, medicatie, allergieën etc. U ondertekent daarna een toestemmingsformulier.  Vervolgens wordt de gewenste eye-liner of wenkbrauw getekend en overlegd over de kleur. Indien nodig wordt de huid verdoofd. Daarna wordt begonnen met het aanbrengen van de pigment. Dit is niet echt pijnlijk maar ook niet gevoelloos. De behandeling duurt circa 1,5 uur voor een eye-liner boven en circa 2 uur voor pigmentatie van de wenkbrauwen. Onthoud goed dat PMU zichtbaar blijft daar waar het is aangebracht. Dat is meestal het gelaat.

Een pas aangebrachte PMU is vergelijkbaar met een schaafwond en heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na circa een week genezen. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol.